Nanoteknik i ultraljudsdiagnostik

Ett steg närmare effektivare cancerbehandling!

JOIN har länge samarbetat med en institution för biomedicinsk teknik och samarbetet har främst inriktats på att utveckla och förbättra teknik för ultraljudsundersökningar, en vanligt förekommande bildgivningsteknik inom sjukvården. Det är allmänt känt att denna kostnadseffektiva ultraljudsteknik, som dessutom är fri från joniserande strålning, används för exempelvis fosterdiagnostik. Tekniken har även utvidgats till att diagnosticera sjukdomar som cancer men sjukvården har länge kämpat med utmaningen att differentiera tumörvävnad från frisk vävnad under ultraljudsundersökningar.

En ny metod, känd som magnetomotoriskt ultraljud, utnyttjar magnetiska nanopartiklar och gör det möjligt för läkare att exakt bestämma nanopartiklarnas position och därmed tumörens omfattning och placering. Dock kan det inte avbildas med traditionellt ultraljud och för att lösa detta behövde en ny metod tas fram.

JOINs roll i detta banbrytande arbete med att utnyttja magnetiska nanopartiklar, har omfattats av utveckling av en sensor som kombinerar pulserande magnetfält med ultraljudsteknik.

Detta framgångsrika projekt visar JOIN:s kompetens och förmåga att omsätta forskning till praktiskt genomförbara lösningar. Genom att arbeta nära universitet och företag bidrar JOIN till att framtidssäkra medicinsk teknik och förbättra patientvård.

Konsulter i detta projekt

Göran Nybom

CEO, MSc M.E.